sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Saapassukat ja uudet tekniikat

Muistin tämän blogin kun mietin, mihin ihmeeseen kerään talteen kaikki jutut mitä esimerkiksi neulomisessa olen toteuttanut. Totesin, että blogi on siihen paras. Blogiin voin koota tekstiä, kuvia, linkkejä ja videoita näppärästi yhteen paikkaan!

Nyt työn alla on ollut sukat veljelle. Veli kaipasi sukkia joissa on pitkät varret ja jotka mahtuvat hyvin saappaisiin. Lankalaatikostani löytyi Novitan Nalle-lankaa mustana ja kirjavana harmaa-valko-mustana. Etsin hetken aikaa eri ohjevaihtoehtoja ja lopulta päätin toteuttaa sukat tämän ohjeen pohjalta: Harmaan polvisukat kirjoneuloraidalla.


Kirjoneulonta

Ohje on siinä mielessä näppärä, että siinä pääsee pienesti testaamaan kirjoneuletta. Haaveissani on toteuttaa kirjoneuleena Villitys-kuvio villasukissa (tutustuttavissa esim. täällä). Aiempaa kirjoneulekokemusta minulla ei kuitenkaan ole ja hieman mietityttää esim. langan kireys, miten estää lankojen menemisen solmuun ja minkä kokoisilla puikoilla kirjoneuletta kannattaa kirjoa. Näissä sukissa muutaman kerroksen mittainen kirjoneulo kertoi minulle sen, että käyttöön kannattaa ottaa isommat puikot koska en usko oppivani löysentämään käsialaani.

Lankojen päättely

Neulomisessa ylivoimaisesti eniten inhoan lankojen päättelyä. Tähän löysinkin vinkin Facebookin Voihan Villasukka-ryhmästä jossa jollain muullakin on sama ongelma! Tässä siis kätevät video-ohjeet siihen miten langanpäistä pääsee eroon jo neulomisen aikana. Testasin ja tuntui hyvin toimivalta!

Magic Loop - kaksi sukkaa kerrallaan!

Neulomisessa olen todella tarkka siitä, että esimerkiksi lapaspari on keskenään samanlainen. Lasken siis tarkkaan kerroksen peukalonpaikoille, raidoille, kavennuksille jne. Tämähän vaatii sen, että esimmäistä kappaletta neuloessa muistaa kirjoittaa kaiken ylös ja toista kappaletta neuloessa muistaa laskea ne kerroksen jne. Näissä villasukissa päätin kokeilla Magic Loop-tekniikkaa. Tässä tekniikassa siis tehdään kahta villasukkaa samalla käyttäen pyöröpyikkoja tavallisten sukkapuikkojen sijaan. Selkeät kuvalliset ohjeet tekniikan käyttöön löysin täältä: Arkimamman arkiralli.

Alkuun tekniikka tuntui hieman hankalalta. Osittain syynä voi kuitenkin olla se, että pyöröpuikkoni oli vain 80cm pitkä, vaikka suositeltavampaa on käyttää vähintään 100cm pitkää pyöröpuikkoa. Muutaman kerroksen jälkeen oli kuitenkin selkeää miten homma toimii ja neulonta sujui joutuisasti. Erityisesti tykkäsin siitä, että joustinneuleessa ei tullut mitään välejä kuten suikkapuikoilla neuloessani tuli puikkojen väliin (osa silmukoista liian löysiä). Tätä tekniikkaa tulee ehdottomasti käytettyä jatkossakin!

Nyt takaisin sukkien neulonnan pariin - ehkä niistä vielä joskus tulee sillä tavalla valmistakin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti