perjantai 20. maaliskuuta 2015

Sukat siskolle

Pikkusiskoni sai joululahjaksi pari kerää Nalle Luontopolku -lankaa. Toisestä hän aikoi itse harjoitella jotain mutta toisesta minun pitäisi tehdä hänelle sukat. Joulusta on hetki jo mennyt, mutta nyt on intoa sukkien tekemiseen!

Nalle luontopolku - kaveriksi mustaa vai valkoista?

Langan valinta

Ennen sukkien aloittamista mietin vielä, että yhdistänkö Luontopolku-langan mustan vai valkoisen kanssa. Mietin alkuun valkoista, mutta väriyhdistylmä on jotenkin liian jouluinen? Kuvassa musta lanka näyttää ihan kivalta Luontopolun vieressä, joten päädyin lopulta mustaan. Neuloessa kyllä hieman hajoilin valintaani, sillä päätin tehdä mustalla resorin alkuun ja nilkkaan sekä kantapään ja kärjen. Kokeilin resorissa ja kantapäässä uusia tapoja ja musta lanka nyt oli ehkä vähän liian tumma vaihtoehto uusien asioiden opetteluun.

Käytetyt tekniikat

Luontopolkulangasta päätin tehdä sukat, joihin tulee mustasta resoriksi valepalmikkoa ja varteen, broken seed-kuvio. Tuo broken seed-kuvio on melko löysää, joten päätin tehdä pätkän valepalmikkoa myös nilkkaan. Broken seed-kuvioon sopii erittäin hyvin ristiinvahvistettu kantapää, joten päätin testata sukissa myös sitä. Kantaapään tein muuten Faceebokissa levinneen "Alma-mummun" kantapään ohjeella, jossa kantalappu tehdään vain yhden puikon silmukoilla ja kantalaput kavennuksia ei tarvita ollenkaan. Kun riittävä kerrosmäärä on tehty, pomitaan vastaava määrä silmukoita molemmilta puolilta jotka sitten kavennetaan pois 2/kerros.

Kuvassa vasemmallta ylhäällä näkyy Broken Seed-kuvio ja oikealla ylhäällä valepalmikko. Alhaalla oikella näkyy kantapää ja erityisesti sen "Alma-mummun malli". Alhaalla vasemmalla näkyy sukan kärki jossa on tehty normaali leveä nauhakavennus. Alhaall keskellä näkyy sukan terä joka on neulottu sileänä Luontopolku-langasta.

Magic Loop - langat aina solmussa?

Sukat tein käyttämällä jälleen magic loop-tekniikkaa missä siis tein kaksi sukkaa samalla. Yritin alkuun tehdä sukat samasta kerästä (toinen aloitettu ulkoa ja toinen sisältä) mutta sain langat niin solmuun, että päätin jakaa kerät kahtia. Koko varren neuloin käyttäen siis kahta kerää molemmissa sukissa ja päädyin laittamaan aina yhden sukan lankakerät pieneen pussiin ja langat kulkemaan kahvojen aukoista. Näin sain vähän hillittyä lankojen omapäistä tahtoa mennä solmuun!

Vihdoinkin valmista!

Tehty: noin viikossa
Lanka: Novita Nalle musta ja Luontopolku, lankaa meni kahteen sukkaan yhteensä: 87g
Puikot: 3,5mm hiilikuituinen pyöröpuikko 100cm
Sukkien koko: 41, varren pituus 17 cm 
Silmukat: Aloituksessa 60s, varressa kavennettu 56silmukkaan
Ohje: itse sovellettu eri malleista
Kantapää: Alma-mummun malli, ristiinvahvistettu
Kärki: Leveä nauhakavennus
Valmis sukka. Kuvassa sukka koon 39 jalassa, sukka kokoa 41.
Saajalla kapea jalka joten sukan koko näkyy vain sukan pituudessa.


sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Kirjoneuleen harjoittelua saapassukissa

Nyt on tullut kunnon into sukkien tekemiseen. Veli tilasi saapassukat (blogitekstini saapassukkien aloituksesta ja uusista tekniikoista), jotka lupasin tehdä varastosta löytyvistä langoista (lankoja kun on tässä vuosien mittaan jokunen kerä kertynyt...). Veljen sukat ovat edenneet oikein hyvin. Varsi on valmis ja seuraavaksi pitäisi alkaa tekemään kantapäitä.

Veljen sukkiin tein mallista poiketen kirjoneuleraidat myös ennen nilkkaa. Nämä sukat ovat tulossa Nalle-langasta. Alussa resorissa on puikot 3mm, mutta resorin jälkeen otin käyttöön 3,5mm puikot.

Kirjoneuleessa totuttelua oli useamman langan saman aikaiseen hallitsemiseen (välillä kun se yksikin lanka on solmussa..). Outo lintu linnassa -blogista löysin ohjeet joiden avulla kirjoneulonta alkoi sujumaan joutuisasti, vaatii toki vielä harjoittelua että menee yhtä sujuvasti kuin normaali sileä neule.

1) Kirjoneule resorin yhteydessä kiristää,
yksittäiset silmukat hukkuvat kokonaisuuteen
Alkupäähän sukkaa kirjoneule tuli melko tiukalla (1) ja halusin testata sitä uudelleen. Ennen nilkkaa tuli siis toinen kirjoneuleraita ja tein sen 4mm puikoilla. Puikkojen koon vaihtaminen oli onneksi helppoa, kun käytössä on pyöröpuikot vaihdettavilla päillä (näistä myöhemmin lisää).

2) Kirjoneule nilkassa, yksittäiset
silmukat erottuvat hyvin.
Kirjoneule (2) näyttää paljon paremmalta, eikä kiristä yhtään! Kirjoneuleessa pitää siis ottaa toistaiseksi isommat puikot käyttöön ettei neulos kiristä. Löysempi käsiala vaatii vähän harjoittelua mutta näin siihenkään ei ole tarvetta.


Ideoita näihin ja muihin sukkiin olen kerännyt Facebookin Voihan Villasukka-ryhmän kuvilla sekä eri blogeista. Tuli innostuttua niin, että kävin kaupasta hakemassa muutamat kerät Nallea ja 7 veljestä lankaa. Kyllä nyt kelpaa neuloa menemään! Muiden lankakerien suunnitelmista myöhemmin lisää!



sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Saapassukat ja uudet tekniikat

Muistin tämän blogin kun mietin, mihin ihmeeseen kerään talteen kaikki jutut mitä esimerkiksi neulomisessa olen toteuttanut. Totesin, että blogi on siihen paras. Blogiin voin koota tekstiä, kuvia, linkkejä ja videoita näppärästi yhteen paikkaan!

Nyt työn alla on ollut sukat veljelle. Veli kaipasi sukkia joissa on pitkät varret ja jotka mahtuvat hyvin saappaisiin. Lankalaatikostani löytyi Novitan Nalle-lankaa mustana ja kirjavana harmaa-valko-mustana. Etsin hetken aikaa eri ohjevaihtoehtoja ja lopulta päätin toteuttaa sukat tämän ohjeen pohjalta: Harmaan polvisukat kirjoneuloraidalla.


Kirjoneulonta

Ohje on siinä mielessä näppärä, että siinä pääsee pienesti testaamaan kirjoneuletta. Haaveissani on toteuttaa kirjoneuleena Villitys-kuvio villasukissa (tutustuttavissa esim. täällä). Aiempaa kirjoneulekokemusta minulla ei kuitenkaan ole ja hieman mietityttää esim. langan kireys, miten estää lankojen menemisen solmuun ja minkä kokoisilla puikoilla kirjoneuletta kannattaa kirjoa. Näissä sukissa muutaman kerroksen mittainen kirjoneulo kertoi minulle sen, että käyttöön kannattaa ottaa isommat puikot koska en usko oppivani löysentämään käsialaani.

Lankojen päättely

Neulomisessa ylivoimaisesti eniten inhoan lankojen päättelyä. Tähän löysinkin vinkin Facebookin Voihan Villasukka-ryhmästä jossa jollain muullakin on sama ongelma! Tässä siis kätevät video-ohjeet siihen miten langanpäistä pääsee eroon jo neulomisen aikana. Testasin ja tuntui hyvin toimivalta!

Magic Loop - kaksi sukkaa kerrallaan!

Neulomisessa olen todella tarkka siitä, että esimerkiksi lapaspari on keskenään samanlainen. Lasken siis tarkkaan kerroksen peukalonpaikoille, raidoille, kavennuksille jne. Tämähän vaatii sen, että esimmäistä kappaletta neuloessa muistaa kirjoittaa kaiken ylös ja toista kappaletta neuloessa muistaa laskea ne kerroksen jne. Näissä villasukissa päätin kokeilla Magic Loop-tekniikkaa. Tässä tekniikassa siis tehdään kahta villasukkaa samalla käyttäen pyöröpyikkoja tavallisten sukkapuikkojen sijaan. Selkeät kuvalliset ohjeet tekniikan käyttöön löysin täältä: Arkimamman arkiralli.

Alkuun tekniikka tuntui hieman hankalalta. Osittain syynä voi kuitenkin olla se, että pyöröpuikkoni oli vain 80cm pitkä, vaikka suositeltavampaa on käyttää vähintään 100cm pitkää pyöröpuikkoa. Muutaman kerroksen jälkeen oli kuitenkin selkeää miten homma toimii ja neulonta sujui joutuisasti. Erityisesti tykkäsin siitä, että joustinneuleessa ei tullut mitään välejä kuten suikkapuikoilla neuloessani tuli puikkojen väliin (osa silmukoista liian löysiä). Tätä tekniikkaa tulee ehdottomasti käytettyä jatkossakin!

Nyt takaisin sukkien neulonnan pariin - ehkä niistä vielä joskus tulee sillä tavalla valmistakin!